Vælg den bedste sele til hunde – gode råd til hundeseler og træning

En fast del af det at være hundeejer er de daglige gåture, som alle hunde har brug for. Det er her, de træder af på naturens vegne, og det er her, de får brugt lugtesansen og får motion. For at din hund ikke skal risikere at løbe væk eller forårsage ulykker i trafikken, er det vigtigt, du holder din bedste ven i snor. Nogle hunderacer går fra naturens side med stor opmærksomhed på deres ejere og kan nøjes med at have snoren i et halsbånd.

Andre hunderacer kan have gavn af at have en sele på, når I er ude at motionere. Seler til hunde er nemlig med til at fordele det tryk, der kommer fra en snor, hvilket kan være med til forhindre nakke- og rygproblemer, og det vil desuden oftest være en langt bedre gåoplevelse for både dig og hunden.

I denne artikel gør vi dig klogere på, hvad der findes af forskellige seler til hunde, ligesom vi giver et par gode råd til, hvordan I kan gøre træningen mere effektiv, så du og din hund får et endnu bedre forhold.

Hvad findes der af seler til hunde?

Ud over den klassiske sele til hunde findes der en række andre, som kan være nyttige til forskellige hunderacer, og som afhænger af, hvad behovet er på jeres gåture. Herunder har vi listet nogle af de mest almindelige typer af seler til hunde.

Y-sele

Denne type sele har sit navn efter bogstavet Y og placeres på hunden ved at trække den hen over dens hoved, så forbenene er placeret på hver side af stroppen i midten.

Step in-sele

Disse modeller af seler til hunde fungerer ved, at din hund træder ind i selen. Med et spænde på ryggen samles den, og trykket fra snoren fordeles hen over hundens bryst i stedet for langs rygsøjlen. Step in-seler er særligt velegnede til hunde, der ikke kan lide at få en sele trukket over øjnene og hovedet. Du lægger blot denne sele på gulvet, lader hunden træde ind i den og kan derefter spænde den fast på ryggen.

Multispændesele

Navnet på denne sele har egentlig givet sig selv, da den har spænder til lukning flere steder i designet. Det betyder, at du kan tilpasse selen efter din hunds størrelse, så trykket bliver fordelt over en længere del af hunden, og der er så minimal påvirkning på ryg- og nakkeskader som muligt.

Sele til hund, der trækker

Denne slags sele er i særlig grad designet til hunde, der skal lære at gå pænt og kan være den bedste sele til en hund, der trækker meget på jeres ture. Der findes to typiske seler til hunde, der trækker, nemlig med en såkaldt D-ring placeret foran hunden eller på ryggen. Den fungerer sådan, at når hunden trækker, vil den blive drejet mod snoren, så trækket ikke bare kan fortsættes fremad. Om du skal vælge D-ringen foran eller foroven kommer bl.a. an på hundens størrelse.

Hundesele med refleks

Vi har denne sele med på listen af praktiske årsager, for egentlig handler det om, at I kan ses, når I går tur i de mørkere timer af døgnet. En refleks på selen eller en sele med indbygget refleks gør, at bilister bliver opmærksomme på jeres tilstedeværelse og bevægelse, når I går i mørket.

Træn med godbidder

Som det er med alle former for kæledyrstræning, reagerer også hunde positivt på træning, hvor der er en belønning forbundet med at adlyde kommandoer. Du kan derfor med fordel træne din hund til at gå pænt ved at gå et stykke og give den en godbid, hvis den har gået ordentligt.

Din hund ved ikke, hvordan du gerne vil have den til at gå, hvis du ikke laver adfærdstræning. Gåture er nemlig noget af det bedste, de fleste hunde ved, så når først du rasler med snor og sele, er din bedste ven klar med det samme, og der skal meget gerne noget tempo på. Heldigvis er du også noget af det bedste, din hund ved, og derfor skal du selvfølgelig kunne følge med.

For at det kan blive en god oplevelse at gå for jer begge, kan det derfor være en god idé så tidligt som muligt i hundens liv at vænne den til en særlig adfærd. Ved at give din hund godbidder forbinder den lynhurtigt sit eget bestemte bevægelsesmønster med en belønning. Træningen kan foregå ved, at du kalder dens navn, når den trækker. Når hunden så stopper op, venter der en godbid. Andre gange skal du blot kalde dens navn og vente på, den er opmærksom på dig, og ikke give en godbid – nøjagtigt, som du kender det fra mere konkrete kommandoer som ’sit’ og ’dæk’.


Vær konsekvent i din træning

Hvad du betragter som dårlig hundeadfærd, kan for mange hundes vedkommende være et tegn på nervøsitet eller forvirring. Hvis din hund ikke ved, hvad du præcis vil have den til, kan den af gode årsager ikke ændre adfærd og leve op til dine forventninger.

Din hund vil gerne gøre dig glad, og du gør din hund glad og tryg ved at sætte rammer for, hvordan den skal opføre sig. Når I er ude at gå, er det derfor vigtigt, at du gør det samme, når du vil have hunden til at gå på en bestemt måde. Trækker din hund meget, må du kalde den til dig og skabe øjenkontakt mellem jer, så du ved, den har forstået, at den skal have fokus på dig og være opmærksom på, at I er to ude at gå tur.

Relevante produkter