Typiske sygdomme hos den ældre hund

Som hos os mennesker har hunden en øget risiko for sygdom i takt med at den bliver ældre. Hundens krop og organer svækkes med alderen, hvilket gør hunden mere modtagelig overfor sygdomme og smitsomme infektioner.

Hvilke sygdomme ses oftest hos ældre hunde?

Nogle af de mest normale sygdomme for den ældre hund er blandt andet kræft, slidgigt, mundhulesygdomme og urinvejssygdomme.

Kræft hos hunde kan sidde forskellige steder i kroppen og ses derfor på mange forskellige måder. I nogle tilfælde kan man se kræftknuden tydeligt og mærke den et sted på hundens krop ret yderligt under huden, mens andre gange sidder den på de indre organer eller i vævet inde i kroppen. Kræftknuder kan både være godartede og ondartede. Godartede kræftknuder ses eksempelvis som en fedtknude (et lipom) og har som sådan ikke nogen betydning for hundens helbred, andet end af den kan vokse sig så stor at den fysisk og kosmetisk generer hunden, dog er det altid en god ide at få dem undersøgt og fjernet. Den ondartede version af en kræftknude vokser oftest hurtigt og kan sprede sig til andre organer ved at kræftknudens celler spredes rundt via blodet eller lymfesystemet. Der findes mange tegn og symptomer på kræft, men nogle af dem er blandt andet hvis hunden taber sig meget i vægt, har blødninger fra huden, hoster, blod i afføring, gullig farve af slimhinder, synlige knuder i huden eller har forstørret bug.

Slidgigt hos hunde skyldes slid og overbelastning af kroppens bevægelige led over længere periode. Ledbrusken som virker stødabsorberende nedbrydes over tid, så der inde i leddet er mindre brusk og dermed en dårlige stødabsorption. Alle led er omringet af en ledkapsel som producerer ledvæske, hvilket virker som en smørelse inde i leddet. Denne væske vil over tid, i takt med nedbrydning af brusken, blive tyndere og tyndere. Disse ændringer i leddet vil medføre smerte når hunden bevæger sig. Symptomer på slidgigt oftest være at hunden har svært ved at rejse sig, vil ikke motionere som før, er stiv i kroppen og er nedstemt i humøret.

Mundhulesygdomme såsom tandsten, tandkødsbetændelse og paradentose er ikke unormalt hos ældre hunde. Hvis tænderne holdes godt hele hundens liv i form af tandrensning hos dyrlægen og tandbørstning derhjemme, vil man kunne nedsætte risikoen markant, men holdes tænderne dårligt kan disse sygdomme være enormt smertefulde. Tandsten er belægninger som også kaldes plak der har siddet i for lang tid. Dette er ikke unormalt for hunde og ses langs tandkødsranden. Belægningen (plakken) opstår af bakterier og foderester og skal fjernes for ikke at give hunden tandsten. Tandsten opstår når belægninger ikke fjernes og kalksalte fra hundens spyt aflejres i belægningerne. Hvis hunden har gået rundt med mange belægninger på tænderne, som derefter har udviklet sig til tandsten, vil tandkødsbetændelse kunne opstå. Tandkødsbetændelse kan give paradentose som er en betændelse i det væv der holder tænderne fast i munden. Bakterier trænger ned i tandkødet og videre ned i tandkødslommerne og angriber til sidst kæbeknoglen. Denne lidelse kan være yderst smertefuld for hunden og kan resultere i at hunden taber tænderne, eller skal have dem fjernet under narkose. Symptomerne er blandt andet dårlig ånde, rødt tandkød, hunden vil ikke spise grundet smerter, savlen, belægninger og misfarvninger på tænderne og ved svære tilfælde løse tænder.

Urinvejssygdomme som eksempelvis urininkontinens, blæresten og nyresvigt er desværre heller ikke unormale sygdomme for den ældre hund. Urininkontinens kommer af at blærens og urinrørets lukkemuskel bliver slap og får nedsat funktion, hvilket resulterer i at hunden får svært ved at lukke af for urinen og derfor går og drypper og småtisser uden selv at kunne styre det. Urininkontinens kan opstå som følge af urinvejsinfektioner over længere perioder, blæresten, kræft i blæren og forstørret blærehalskirtel. Symptomer på dette er dryppen der hvor hunden opholder sig meget og typisk sover.

Blæresten er i bund og grund dårlig opløsning af bestemte stoffer. Når disse stoffer ikke kan opløses rigtigt vil de aflejres som krystaller, hvis de ikke udskilles via urinen i takt med at de dannes vil de til sidst blive så store, at der sker ophobninger af disse krystaller i blæren som sætter sig fast på blærevæggen. Hvis der er krystaller i urinvejene over en lang periode, vil der være større risiko for at der dannes store blæresten. Symptomer på blæresten hos hunde er blandt andet problemer med vandladning trods forsøg, smerte ved vandladning og blod i urinen.

Nyresvigt er helt eller nedsat svigt af nyrefunktion således, at nyren blandet andet ikke er i stand til at koncentrere urinen og rense blodet fri fra affaldsstoffer. Nyresvigt kan opstå blandt andet grundet iltmangel til nyrerne grundet dårligt hjerte, blødninger og blodforgiftninger. Derudover grundet infektioner såsom virusinfektioner og bakterieinfektioner som kroppen fysiologisk reagerer på, samt hvis hunden indtager stoffer der er giftige for nyren såsom nogle svampe, tungmetaller, noget medicin mm. Symptomerne ses oftest som opkastninger, nedstemt humør, lille eller ingen vandladning, ingen appetit og surt lugtende ånde.

Dyrlægen tjekker hunden igennem ved det årlige sundhedstjek, og holder man sin hund sund og rask ved god mad og motion sænker man også risikoen for sygdomme. Dog er det altid en god ide at være ekstra opmærksom på den ældre hund og lægge mærke til dens spisevaner, vægt, urinladning, tænder, humør mm. 

Relevante produkter