Gå til indhold
🐶 Webshop og collect butik åben som normalt 🐱
🐶 Webshop og collect butik åben som normalt 🐱
Vælg den rigtige type hundetræning

Vælg den rigtige type hundetræning

Når man får sin nye hund er det vigtigt at komme godt i gang med hundetræningen. Der findes en del forskellige former for træning, derfor er det en god ide at sætte sig grundigt ind i det inden man melder sig til. Man kan blandt andet beslutte sig for en specifik træning på baggrund af hundens race, aktivitetsniveau, størrelse, din/jeres livsstil mm. Det er typisk at hundetræningen afholdes en gang om ugen.

Hundetræning er en vigtig del af hundens socialisering og adfærd og det er aldrig spild af tid. Især for hvalpe og unghunde er træningen med til at præge dem og har stor effekt på hvordan de bliver som voksne.  En fysisk og mentalt aktiveret hund er en hund i balance, og undgår man at træne sin hund ender man oftest med en understimuleret hund der kan udvikle adfærdsproblemer.

Til træning, især hvalpetræning, lærer hundene ikke bare de basale kommandoer, men også at kommunikere og omgås andre hunde og mennesker. Når hunde kan tale ”hundesprog” rigtigt får man en mere selvsikker hund, hvor i mod hunde der ikke har lært at kommunikere og møde/lege med andre hunde oftest ender som usikre hunde med tendens til udfarende adfærd.

Nedenfor er beskrevet de mest almindelige former for hundetræning.

Hvalpetræning

Uanset race og størrelse er hvalpetræning helt essentielt og det første skridt i retning af en selvsikker hund i balance. Der findes efterhånden en del hundetrænere over hele landet, så det er let at finde et hold i nærheden af hvor man bor. Hvalpetræning er ofte 6-10 gange hvor hvalpe fra typisk 12 ugers alderen (nogle steder yngre) socialiseres med andre jævnaldrende hvalpe. Træningen indebærer både træning og leg og hvalpene lærer at kommunikere og møde andre på tværs af racer og størrelser. Der læres de helt basale ting som at gå i snor, sit, dæk, følge sin ejer mm. Det vigtige ved hvalpetræning er mødet og socialiseringen med andre hunde, som er med til at udvikle selvsikre hunde.  

Lydighedstræning

Denne form for træning er den mest almindelige og ofte det folk associerer med hundetræning. Man starter oftest til lydighed når hvalpetræning er overstået og denne træning er for alle hunde uanset race, størrelse og alder. Der findes som i alt anden træning forskellige niveauer, og man starter på laveste niveau efter hvalpetræning og kan så træne sig op til andre hold med højere niveau. Til lydighedstræning lærer hund og ejer især at samarbejde og kommunikere om forskellige opgaver mens der er andre hunde og mennesker til stede. Hunden møder andre hunde og lærer nye ting og der trænes forskellige øvelser såsom indkald, spor, apportering, forbi passering af andre hunde mm. På højere niveauer kan en øvelse f.eks.være at hunden ligger dækket af og ejer gå så langt at vedkommende er ude af syne, hvorefter hunden bliver kaldt ind og skal søge efter ejer. Der trænes altså en masse forskellige gode øvelser som aktiverer og stimulerer hunden både fysisk og mentalt i form af motion og næse/hjerne-arbejde.

Agility

Denne træningsform er for de aktive typer da tempoet er højt. Til agility bliver hunden guidet rundt på en lukket bane med en masse forhindringer såsom spring, tunnel, vipper, zig zag mm. Det er vigtigt at hund og ejer er skarpe til at kommunikerer og hele tiden har god kontakt. Det er en sjov træningsform der egner sig til alle som elsker lidt fart over feltet. Det er god træning for hunden da den er ekstrem aktiv, men samtidig bruger hovedet i form af den gode kommunikation og opmærksomhed til ejer. Det er en fordel at have dyrket hvalpetræning samt lydighedstræning inden man starter til agility, da basal lydighed er en selvfølgelig til denne slags træning.

Jagttræning

Jagttræning er en smule mere speciel træning end de ovennævnte, da den specifikt træner hunden til at kunne være med på jagt. De hundeejere der dyrker jagttræning med deres hund(e) er typisk aktive jægere selv. Har man ikke intentioner om at gå på jagt er normal lydighedstræning et mere almindeligt valg. Til jagttræning lærer hunden blandt andet jagtfod hvor hunden følger ejer i løs line uden at trække og den må ikke stoppe op/snuse eller blive ukoncentreret. Så fuld koncentration bliver sat på prøve her. Derudover er apportering en vigtig øvelse hvor hunden lærer at løbe ud og hente byttet på ejers signal uden at ødelægge det. Apportering kan ske fra land og fra vand. Hunden bliver altså dirigeret meget at sin ejer til denne slags træning og lærer forskellige fløjtesignaler og god kommunikation er vigtig. Søgning/spor er vigtige elementer i jagttræning hvor hundens næse kommer på arbejde. På højere niveauer trænes der også skud, stop for vildt i opfløj og ro på post.

Altså findes der forskellige former for træning, så der er helt sikkert en form der passer til dig og din hund. Vigtigst af alt er at hunden bliver trænet på en eller anden måde, så den bliver aktiveret og stimuleret hvilket gør den glad og balanceret. 

Forrige artikel Gode råd til bedst at hjælpe din hund i sommervarmen
Næste artikel Slidtgigt hos hunde