Gå til indhold
🐶 Webshop og collect butik åben som normalt 🐱
🐶 Webshop og collect butik åben som normalt 🐱
Forebyg/Slip af med hundens dyrlægeskræk

Forebyg/Slip af med hundens dyrlægeskræk

Mange hunde er trygge hos dyrlægen da hunden har kommet der siden den var hvalp, men en del hunde er ikke trygge og decideret dyrlægeskræk. Selvom der hos de fleste dyrlæger er lækre godbidder til at dulme nerverne med, er det nogle gange bare ikke nok. Denne dyrlægeskræk kan godt trænes væk med den rigtige fremgangmåde, tålmodighed og ros.

Husk dit eget kropssprog – det smitter af på hvalpen

Når man får sin typisk 8 uger gamle hvalp hjem og den skal til dyrlægen få uger efter og have sin 12 ugers vaccination, er der mange nye indtryk. Hvalpen er kun lige blevet vænnet til sin nye familie og nye omgivelser og er bestemt ikke vant til alle de nye lugte hos dyrlægen. Det er derfor vigtigt at man er rolig når dyrlægen skal besøges og tager tingene i stiv arm. Hvis ens kropssprog er nervøst vil hvalpen blive endnu mere nervøs. En god ide er at komme i god tid så man undgår stres og så hvalpen lige kan lande. Lad den snuse lidt rundt (uden det generer andre dyr og mennesker) og prøv så vidt muligt at undgå at trøste den og tage den op, hvis den bliver usikker og begynder at pive lidt. Hvis man tager den op på skødet, trods man mener det af ren kærlighed, vil man faktisk fremhæve dens usikkerhed og ubevidst fortælle den at det er okay at den er bange. Hvis man derimod distraherer den med en masse lækre godbidder, taler roligt til den og selv er rolig vil den højst sandsynligt blive mere rolig, fordi dit kropssprog smitter af på den. Man kan også have hvalpens yndlingslegetøj med, så hvalpen kan hygge sig lidt med dette i venteværelset.

Inde i den berygtede konsultation

Når det bliver jeres tur og i bliver kaldt ind i konsultationen og døren bliver lukket bag jer, er det også her enormt vigtigt at du som hundeejer er rolig. På vej ind i rummet skal man huske at dette er også nyt for hvalpen, så vær derfor motiverende og tal opmuntrende til hvalpen. Nogle hunde tør slet ikke gå ind i konsultationen, og skal nærmest ”hives” derind, hvilket helst ikke burde være tilfældet. Lok hvalpen med godbidder, kald på den og hav et positivt kropssprog. Man må ikke forvente at hvalpen bare ubesværet går derind selv. Når i er kommet derind så slip hvalpen fri og lad den gå lidt rundt, husk at rose den en gang i mellem og smid eventuelt nogle små godbidder ned til den rundt på gulvet. Når dyrlægen skal undersøge hvalpen skal den op på undersøgelsesbordet, hvilket også kan være underligt for mange hvalpe. De fleste dyrlæger er søde til at køre bordet ned i gulvniveau, så hvalpen kan træde op på det selv, dog med hjælp fra en masse godbidder. Hunde i denne alder er ikke vænnet til at stå stille oppe på høje borde, så husk at være tålmodig med den. Imens bordet køres op kan man også der give hvalpen en godbid. (Godbidder er virkelig vejen frem i alt slags træning). Når hvalpen er på bordet i den rigtige højde vil den måske have tendens til at søge over mod dig som står på siden af bordet. Prøv at vidt muligt ikke at lade den gøre det, da den skal lære at stå selv uden at have behovet for at søge tryghed. Du kan eventuelt aftale med dyrlægen hvor det er bedst for dig at stå. Måske foran den ved dens ansigt og nusse den lidt samtidig med du holder i dens halsbånd. På denne måde kan dyrlægen komme til hvalpen af siden af bordet og vil have plads til at arbejde og undersøge hvalpen. Når dyrlægen har gjort hvad der skal gøres kan hvalpen blive løftet ned fra bordet og få en masse ros nede på gulvet. Husk altså at undgå at pylre den for meget mens dyrlægen arbejder.

Besøg dyrlægen selvom i ikke har en tid

En ting man kan gøre som virkelig betaler sig i længden er, at besøge sin dyrlæge med jævne mellemrum trods i ikke har en tid. Alt kan trænes også dyrlægeskræk og denne teknik gælder alle aldre. Det er ret simpelt. Man går bare ind og sætter sig i venteværelset i et par minutter mens man taler roligt til hunden og giver den godbidder, og så går man ud igen. Det er en god ide at gøre det når hunden er træt efter en lang tur. Jo oftere man gør det jo bedre, dog ikke hver dag, men måske et par gange om ugen indtil hunden slapper mere af. Jo bedre hunden bliver til at sidde roligt uden man taler for meget til den, jo længere tid kan man sidde der ad gangen. Husk ikke at pylre den eller tage den op. Hav eventuelt et tæppe med hjemmefra, så den kan lugte noget trygt. Når hunden kan sidde pænt og helt roligt i 10-15 minutter kan man vel godt sige at træningen har været en succes. Hvor lang tid det tager at slippe af med hunden dyrlægeskræk kan ikke siges. Det er meget individuelt fra hund til hund og handler langt hen af vejen om ejerens træning og indstilling til dyrlægebesøg, men alle hunde kan lære at slappe af hos dyrlægen.

Forrige artikel Allergivenlige hunde - findes det overhovedet?
Næste artikel Aggression hos hunde handler ofte om frygt