Gå til indhold
🐶 Webshop og collect butik åben som normalt 🐱
🐶 Webshop og collect butik åben som normalt 🐱
Lær din gamle hund nye tricks og forlæng dens liv

Lær din gamle hund nye tricks og forlæng dens liv

Hver tredje hund over 7 rammes af demenslignende tilstande

En britisk undersøgelse viser at cirka en tredjedel af alle hunde over syv år begynder at ændre adfærd i form af tegn på blandt andet forvirring, rastløshed og generelt mindre livsglæde. Symptomer forværres jo ældre hunden bliver og rammer en større del af hundene jo ældre aldersgruppe man kigger på. Studier viser at symptomerne og de fysiske ændringer i hundens hjerne kan sammenlignes med demens hos mennesker.

Du kan heldigvis selv gøre en del for at minimere risikoen eller reducere symptomerne hos din gamle hund. Især tre ting har vist sig at have betydning og de er heldigvis lette at gå til.

1) Ingredienser i hundefoder som du skal undgå

Selvom jeg ikke har kunne finde forskning der peger på specifikke ingredienser der beviselig hæmmer forekomsten af demens hos hunde så er der meget der tyder på at man skal undgå foder der indeholder soja. Soja har et højt indhold af Mangan og aluminium, som er kendt for at kunne skade hjernen. Der er desværre en hel del hundefoder der indeholder soja, da det er en meget billig kilde til et højt proteinindhold. Og nu hvor du er ved at læse indholdsfortegnelsen på dit hundefoder, så hold lige øje med om det indeholder lecitin, vegetabilsk protein, eller vegetabilsk bouillon, som alle også indeholder soja.

2) Vælg et godt hundefoder med antioxidanter, EPA og DHA

For at hjernen og nervevævet kan fungere optimalt er det nødvendigt for hunden at indtage de essentielle fedtsyrer EPA og DHA. Det kan du gøre ved at tilsætte en god olie, som f.eks. lakseolie til din hunds kost. Studier har påvist at et regelmæssigt indtag af EPA og DHA kan forsinke aldring af hjernen ligesom foderet også bør indeholde antioxidanter. Antioxidanterne finder du bl.a. i bær og grøntsager. 

3) Lær din hund nye tricks!

Det kan godt betale sig at lære sin hund nye tricks eller aktivere den med et godt udfordrende aktiveringslegetøj, hvor den både skal tænke og bruge sine sanser. I følge en undersøgelse vil hunde der jævnligt bruger deres hjerne og sanser til at løse opgaver holde sig mentalt friske i længere tid.

En kombination af sundt hundefoder med antioxidanter, EPA, DHA og jævnlige mentale udfordringer har vist sig mest effektfuld. Nogle af de resultater som forskerne er nået frem til med hunde der er ramt af demens viser at bliver hunden fodret med den rette kost og samtidig bliver sat til at løse opgaver, der kan stimulere den mentalt vil opnå følgende resultater:

- Flere vågne og aktive timer i døgnet
- Færre "uheld" og vigende adfærd
- generelt bedre livskvalitet

Forebyg er bedre end at skulle helbrede

Selvom du kan opnå gode forbedringer med en allerede gammel og demens-ramt hund, så er det trods alt bedre at forebygge. Min anbefaling til dig, uanset din hunds alder, er at du fodrer med et godt hundefoder med masser af antioxidanter. Det kunne f.eks. være Acana eller Orijen.

Men husk også at din hund skal lære nye tricks gennem hele livet. Det behøver ikke at være komplicerede tricks, men blot nogle nye lette øvelser. Du kan også købe et godt aktiveringslegetøj som f.eks. The Odin legebold fra amerikanske UpDog Toys.

Forrige artikel Hjælp! Min hund trækker...
Næste artikel 4 gode grunde til at vælge hundemad uden korn