Gå til indhold
🐶 Webshop og collect butik åben som normalt 🐱
🐶 Webshop og collect butik åben som normalt 🐱
Allergivenlige hunde - findes det overhovedet?

Allergivenlige hunde - findes det overhovedet?

Mange mennesker er i dag allergiske overfor støv, pollen, nogle pelsdyr mm. Når man taler om allergivenlige hunde er der forskellige ting der vigtige at vide, da der i princippet ikke findes deciderede allergivenlige hunde og alle dyr med pels i princippet kan give allergi.

Hvordan er en hund ”allergivenlig” og findes det overhovedet? 

Som sagt er det korte svar nej, når man spørger om der findes allergivenlige pelsdyr, i dette tilfælde hunde, men forskellige hunde kan fremkalde allergi i mere eller mindre omfang.

Det der fremkalder allergien er allergener som er allergifremkaldende proteiner, og faktorer såsom hvor meget hunden fælder og skæller. Alle hunde har disse proteiner og hvis hunden fælder og skæller meget og dermed afgiver meget allergifremkaldende materiale, vil dette materiale ende i møbler og på tæpper i hjemmet. Jo mere allergifremkaldende materialer man omgås jo større chance er der for at udvikle allergi. 

Det handler også om hvor stort et omfang man er allergiker. Nogle vil reagere voldsomt på en lille mængde af det allergifremkaldende materialer som hunden afgiver, mens andre allergiker kan tåle mere materiale. Det kommer derfor an på hvor meget materiale hunden afgiver og hvor meget allergi personen har. Dvs. nogle mennesker med allergi kan tåle en hund mens andre med allergi ikke kan tåle samme hund.

De fleste af disse allergifremkaldende allergener er særligt til stede i hud, spyt og urin.

Har hundens adfærd nogen betydning?

Ja det har den. Hunde der har adgang til møbler og sengen og som måske oven i købet er meget urolig og derfor bevæger sig meget rundt i hjemmet afgiver flere allergener. Hvor i mod rolige hunde der for det meste opholder sig i hundekurven og på gulvet, måske endda kun i nogle dele af hjemmet afgiver færre allergener. 

Men hvad hvis hunden ikke fælder?

Når man i daglige tale siger ”allergivenlige hunde” refereres der som beskrevet ovenfor til hvor meget materiale hunden afgiver. Hvis en hund ikke fælder vil den afgive mindre materiale, men det kommer også an på hvor disse allergener sidder. Er det allergenerne i hunden og skællen vil en hund der ikke fælder ikke afgive disse i samme omfang som en hund der fælder. Hvorimod hvis det er handler om allergener i spyttet vil det ikke betyde noget om hvor vidt hunden fælder, da man kan reagere hvis hunden slikker på en.

Hvilke hunde er så ”allergivenlige”?

Nedenfor er en liste over hunde der ikke fælder og har ikke den underuld der normalt indeholder materialet man reagerer på når det afgives.

Coton de Tulear
Curly Coated Retriever
Chinese Crested
Shih Tzu
Bichon Havanais
Yorkshaire Terrier
Lhasa Apso
Papillon
Bichon Frisé
Puddel
West Highland White Terrier 

Hvad kan man selv gøre for at mindske mængden af materialet?

Man kan børste hunden ofte og grundigt, gerne uden for så man holder mængden af løse hår indenfor til et minimalt. Derudover er en god og hyppig rengøring med støvsugning og gulvvask også med til at mindske materialet, men det er desværre sjældent nok til at en allergiker vil kunne leve i samme hjem med en hund. 

Forrige artikel Slidtgigt hos hunde
Næste artikel Forebyg/Slip af med hundens dyrlægeskræk